lauantai 15. toukokuuta 2010

Pelasta suomen kieli?

Netissä kohtaan usein vinguntaa suomen kielen tuhosta. Yleensä silloin kun minua syytetään siitä.

Nettislangi ei ole todellinen uhka suomen kielelle. Se on slangia/murretta/kehitystä. Todellisia uhkia ovat yliopistokielen ja poliitikkojen finglish ja vierasperäisten sanojen tarpeeton käyttö.

Entä pakkoruotsi? Minusta se ei ole niin iso uhka kuin jotkut väittävät. Sehän on ollut meillä satoja vuosia. Ei se ole suomea tappanut.

Kielen VALINTA on isompi asia kuin suomen kielen täydellisyys.
Jos todella haluat pelastaa suomen kielen, lakkaa whineämästä satunnaiselle teini-äxääjälle ja tee suomenkieliset kotisivut. Englanninnos jääköön pienen präntin lyhennyxexi, tai menköön sivun alalaitaan. Tee ensin huolelliset sivut suomexi, sitten, jos aikaa on, englanninnos. Ei päinvastoin.

Pahin asia: Aivan liian usein käytetään puoliraakaa tönkkö-englantia kun halutaan välttämättä että juttu olisi ymmärrettävä "maailmalle". Todellinen pro suomi-akti olisi karsia tätä käytöstä ja miettiä tarkemmin, onko se englannin käyttö todella pakollista. Olet suomalainen, käytä suomea. Enkku-surffaajaa voi hetken harmittaa "taas vieraskielinen sivu". Mutta tavallaan herättää myös kunnioitusta kun jutun tekijä ottaa tilaa omalle kansallisuudelleen ja kielii näin kansallisylpeydestä.

Kyllä Suomessakin ihmisiä riittää! Ei se kansainvälisyys ole joka paikassa elinehto!

Ei kommentteja: