torstai 13. toukokuuta 2010

Yliopisto teki jälleen pohjanoteerauksen

Olen jo tottunut pitämään yliopistomaailmaa dorkana. Kirjoitustyylihän on että 1 sivu asiaa hukutetaan 99 sivun sekaan joissa harjoitellaan suomen kielioppia mahdollisimman pitkin ja hienoilla termeillä maustetuin virkkein. Nyt tuli kuitenkin jälleen kerran uusi pohjanoteeraus. Kun luulin jo että pohja on nähty.

Kun lukee yliopiston pääsykokeeseen niin odottaisi tekstin olevan Asiallista. Sitä ei niiku odota että vastaan tulee "Nykäne o pelle!" tyylistä "kevennystä". Näin kuitenkin kävi JUKKA HYÖNÄN kirjoittamassa textissä.

Kokeelliset tutkimusasetelmat kognition tutkimuksessa
Jukka Hyönä
Yksi tapa voisi olla pyytää koehenkilöä ääneen nimeämään kasvot mahdollisimman nopeasti (esim. "Loiri!" tai "Nykänen!"). Tällöin käyttäisimme nimeämislatenssia (so. aikaa, joka kuluu ennenkuin nimeäminen aloitetaan) mittaamaan tunnistuksen helppoutta. Tässä vaanii kuitenkin ongelma. Aikaisemmasta tutkimuksesta [3] tiedämme, että nimen löytäminen kasvoille tapahtuu usein vasta sen jälkeen, kun tiedämme tuntevamme kasvot ja olemme saaneet mieleemme henkilöön liittyvää tietoa (näyttelijä, pelle, laulaja jne.)

Lähde:
http://www.helsinki.fi/behav/valinnat/

Psykologian ja kognitiotieteen koulutusten valintojen artikkelikokoelma
http://www.helsinki.fi/behav/valinnat/valintokoeaineistot/psykologia_artikkelikokoelma_2010.pdf

Jesjes. Hyvin menee. Emailasin kahteen asianosaiseen osoon tiedon tästä pelleilystä.
Luulisi näiden super-Asiallisten fiinien yliopistoihmisten tajuavan että kun julkistaa asiatextiä tuhansille ihmisille, niin ei ole asiallista liittää sekaan näkemystä että joku nimeltämainittu henkilö on "pelle".

No, enpä ylläty enää mistään.

Ei kommentteja: